
טסט הינו מבחן הכשירות השנתי של הרכב שלנו כאשר לעומת מבחנים אחרים בחיים, אין ציון כלשהו אלא אך ורק "עובר" או "נכשל". כפי שכולנו יודעים, ליקויים המתגלים ברכב מחייבים את הבודקים לרשמם ולשלוח את בעל הרכב לתיקון ובדיקה חוזרת. ישנם מספר דגשים עיקריים אשר אותם יש לבצע בטרם ניגשים לטסט ואז הסיכוי להיכשל יורד פלאים. את הטיפים שלפניכם ניתן ליישם גם במידה ונכשלתם ואתם לפני הבדיקה החוזרת.
מה בודקים בטסט?
לא נדע כיצד להתכונן לטסט כראוי אם לא נדע מה בודקים שם בדיוק. מעבר טסט אומר כי הרכב נמצא תקין ובטיחותי לשימוש ובנוסף, גם אינו מזהם את הסביבה (תקף לגבי רכבים משנת 1995 ומתחת לכך). מבחן הרישוי יכלול בדיקות אובייקטיביות (ממוחשבות) של מערכת הבלמים, אורות ואיזון הרכב. מלבד בדיקות אלו, הבוחנים מחויבים לבצע גם בדיקות שאינן אובייקטיביות ותלויות באבחנה האישית שלהם כגון בדיקת גלגלים, מגבים, חגורות בטיחות, מספר מנוע, מספר רישוי, אורות (איתות, רברס וכו'), בדיקת תחתית הרכב (מתלים, הגה ועוד), בדיקת נזילות חמורות ועוד. ניתן להגיד כי שיפורי מנוע שאינם חוקיים או מסיביים מדי כגון החלפת מנוע שלא בדיווח מן הסתם יתגלו במבחני הרישוי אך ברור כי יהיו ליקויים אשר לא יתגלו, חלק מהבוחנים לא מבצעים את כל הבדיקות, לעיתים מדלגים על בדיקה כזו או אחרת ולעיתים ליקוי פשוט "חומק" מאיתור.
כיצד עוברים את הטסט?
על מנת לעבור טסט בסיכוי גבוה, יש לגלות אסרטיביות. בסופו של דבר, מעבר הטסט מהווה תעודת בטיחות לרכב כך שהאינטרס נוגע גם ובעיקר לבעלי הרכב. ראשית כל, יש לבצע בדיקה עצמית תוך התחקות אחר ליקויים בסיסיים שניתן לגלות בקלות ללא שימוש באמצעים חיצוניים. בדקו האם כל האורות עובדים, חגורות הבטיחות תקינות, חפשו אחר מד תקינות הצמיגים, האם המגבים אינם יבשים, לוחית הרישוי ברורה, מדבקות החזר האור נוכחות ושכל ציוד העזר ברכב נמצא בשלמותו. תקנו את התקלות שגיליתם! אלו הן תקלות בסיסיות אשר מתגלות כבר במבט הראשון של הבוחנים. לאחר מכן, כדאי מאוד להגיע למוסך על מנת לבצע הכנה ראויה לטסט. במוסך יבצעו "טסט מקדים" ויתחקו אחר הליקויים הגלויים והחבויים, יפרקו את הגלגלים ויבדקו את הבלמים, יבצעו איזון ויטפלו בבעיית זיהום האוויר אם ישנה כזו.
ניתן לטפל בכל הליקויים באופן ממוקד ו- "להחיות" את הרכב עד הטסט הבא. מאידך, ניתן לבחור באפשרות היותר טובה, במיוחד אם אתם מאלו אשר אוהבים את הרכב שלהם ומעוניינים להמשיך ולהחזיק בו מעבר לשנה הקרובה. האפשרות כוללות את כל הדרכים לבצע שיפורים לגיטימיים אשר ימצו את יכולות הרכב עד תום מצד אחד מבחינת ביצועים ומאידך, להביא לרכיבים איכותיים אשר לא יהרסו גם עד לטסט הבא ולאלו שאחריו. שיפורים אלו יכולים לכלול התקנת תושבת מנוע חזקה במיוחד, החלפה של מערכת הבלמים לספורטיבית תוך שימוש ברפידות וצלחות איכותיות, החלפת משאבת ומזרקי הדלק, פילטרי אוויר איכותיים להספקים גבוהים, שימוש בקוילאוברים (בלמים) ברמה הגבוהה ביותר וכו'. חובה להדגיש כי יש לרכוש חלפים לטובת שיפורי רכב אך ורק מספקים בעלי מוניטין ומקצועיים דיו על מנת להתאים את החלפים לכל כלי רכב ספציפי, דגם ושנתון. ישנן חנויות כאלו אשר פועלות בצורה וירטואלית עם שירות לקוחות מקצועי ביותר – המחיר נמוך עקב הפחתה בעלויות התפעול של העסק.
לסיכום כל הנאמר לעיל – מעבר טסט הינו אינטרס ראשי של בעל הרכב לטובת בטיחותו. ניתן לעבור טסט בשלום תוך גילוי יוזמה ותיקון הליקויים מראש ותמיד ישנה האפשרות לשפר את הרכב ולהפוך אותו לבטיחותי יותר ולהפיק ממנו את המירב. בהצלחה!
בברכה, מיקי אלון